# 23: Doe de was op 30°

Grote wasjes, kleine wasjes, ...
Kleren wassen verbruikt water, wasmiddel en energie. De makkelijkste manier om te besparen op het wassen van je kleren is de wasmachine instellen op een lagere temperatuur.

Moderne wasmiddelen werken even effectief aan lage temperaturen als aan hoge. Het is dus niet nodig om de was nog te doen aan 60° C of 40° C.

Een wastemperatuur van 30° C volstaat met de wasmiddelen van nu. Door de was te doen aan een lagere temperatuur kan je heel wat energie en geld besparen.

Allemaal goed, maar komen je kleren even schoon uit de was aan 30° als aan een hogere temperatuur? Daar gaat het tenslotte toch om als je kleren wast.

Ja, absoluut. Je kleren zijn even schoon en proper gewassen aan 30° als aan een (veel) hogere temperatuur.

Nieuwe wasmiddelen zijn veel efficiënter dan de wasmiddelen van zelfs maar enkele jaren geleden. Wassen aan een hoge watertemperatuur is dus niet meer nodig en verbruikt alleen maar nodeloos veel energie.

Wassen aan een lagere temperatuur is bovendien ook goed voor je kleren. De kleuren vervagen minder snel en ze houden beter hun vorm. Zo bespaar je ook een bedragje op je kledingbudget.

Wat levert het nu op om je kleren aan de juiste temperatuur te wassen?

WastemperatuurEnergieverbruikPrijs (0,22 euro / kWh)
90°1,8 kWh0,40 euro
60°1,2 kWh0,26 euro
30°0,35 kWh0,08 euro

Per lading was bespaar je dus 18 eurocent door je kleren aan 30° te wassen in plaats van aan 60°, laat staan aan 90°.

Een besparing van 18 eurocent? Heb ik daarvoor heel dit artikel moeten lezen?

Wacht! Dit is je besparing per wasbeurt. Als je elke week 4 à 5 ladingen was doet (in meeste gezinnen is dit zelfs meer) levert je dit een energiebesparing op van 42,12 euro per jaar.

Elk jaar 42,- euro minder betalen op je elektriciteitsrekening, dat is toch al mooi meegenomen.

Doe je elke dag één lading was, dan bespaar je al snel 64,80 euro per jaar als je de was doet aan 30° in plaats van aan 60°.

Je kleren wassen aan de juiste wastemperatuur bespaart je dus makkelijk een mooi bedrag op je energierekening.

Besparing: 40,- à 60,- euro per jaar, afhankelijk van hoe vaak je de wasmachine gebruikt.


Extra bespaartip: doseer je wasmiddel en wasverzachter juist. Extra veel wasmiddel gebruiken omdat je nu aan lagere temperatuur wast is nutteloos en bovendien slecht voor je wasmachine. Dubbele geldverspilling dus!


Extra-extra bespaartip: leg om de paar maanden een wasbol vol azijn in de trommel van je wasmachine en laat de lege machine een wasprogramma draaien aan 90°C. Zo reinig en ontkalk je de machine, makkelijk en milieuvriendelijk! Het verlengt ook meteen de levensduur van je wasmachine, toch een (erg) duur apparaat.

3 opmerkingen:

  1. Wel belangrijk om te weten is dat huisstofmijt en andere bacteriën pas vanaf een bepaald aantal graden vernietigd worden (dacht 60 graden?)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat klopt! Goed opgemerkt. Als je allergisch bent aan huisstofmijt dan moet je bepaalde maatregelen nemen. Regelmatig stofzuigen, je woning goed ventileren en inderdaad je beddengoed wassen op 60°. Ben je echter niet allergisch aan huisstofmijt (zoals 90% van de mensen) dan zit je prima met 30° voor je was.

      Verwijderen
  2. De laatste tip om je wasmachine leeg te laten draaien op 90° vind ik niet ideaal. Waarom zou je een wasmachine 'leeg' laten draaien op 90° ? Je kan er evengoed van profiteren om er dan je keukenhanddoeken, schotelvodden, wit ondergoed in te steken. Ik was om de maand een was op 90° met een volle machine en mijn machine is dan ook gereinigd.

    BeantwoordenVerwijderen

Ga je akkoord of juist niet? Heb je nog een leuk idee? Laat het hier weten!