# 30: Besparen met de vaatwasser

Je kan met de vaatwasser besparen op water en energie
Blinkend propere vaat en blinkend
lage kosten om de vaat te doen.
Een vaatwasser valt bijna niet weg te denken uit een moderne keuken. Het is een erg handig toestel dat veel werk op zich neemt en tijd bespaart. Koken en eten maken zijn eens zo leuk als je weet dat je nadien niet met een enorme afwas zit.

Die luxe komt natuurlijk niet zonder prijs. Een vaatwasser verbruikt naast afwasmiddel ook energie en water. Er zijn dus wel wat kosten verbonden aan dat handige toestel. Je kan deze zo laag mogelijk houden door de vaatwasser zo vol mogelijk te laden en de vaatwasser op het eco-programma te gebruiken. Zo kan je besparen op energie én besparen op water. Je doet dus dubbel voordeel door de eco-stand te kiezen als je de vaatwasser aan zet.

Goed, dubbel besparen, dat horen we hier graag. Nu voor de 101Bespaartips aanpak: wat levert het écht op en is je vaat écht even netjes gedaan als met een "normaal" programma?

De hoeveelheid water en energie die je vaatwasser verbruikt is afhankelijk van het gekozen programma. Het eco-programma verbruikt het minste energie en water. De temperatuur is lager (meestal tussen 45° C en 55° C) maar nog steeds hoog genoeg om alles proper te krijgen. Met de hand doe je de vaat aan een veel lagere temperatuur.

De lagere temperatuur van het eco-programma verbruikt minder elektriciteit en scheelt zo'n 0,25 kWh per keer dat je de vaatwasser gebruikt.
Als je de vaatwasser elke dag één keer aan zet bespaart dit 91,25 kWh aan energie per jaar. Aan 0,22 eurocent per kilowattuur kan je zo 20,08 euro besparen op elektriciteit. Toch een mooi bedragje om elk jaar van je energierekening te zien verdwijnen.
Het eco-programma gebruikt ook minder water. Afhankelijk van het model vaatwasser ongeveer 6 liter per wasbeurt.
Als je de vaatwasser elke dag gebruikt bespaart dit 2.190 liter water per jaar. Dat is genoeg water om meer dan 18 keer een groot ligbad te nemen! Aan 3,50 euro per kubieke meter water kan je zo 7,67 euro besparen op je waterrekening. Mooi meegenomen, niet?
Kiezen voor het eco-programma van je vaatwasser kan dus een mooie (maar bescheiden) besparing opleveren op water en energie. Ben je op zoek naar een manier om meteen heel wat meer te besparen op water en energie? Investeer in een spaardouchekop, dat levert je meer dan 100,- euro op, lees het maar op na.

Terug naar de vaatwasser. Zijn er minpunten aan het eco-programma? Ja, maar het is er maar ééntje: een eco-programma duurt langer dan een gewoon programma. Je vaat zal dus (iets) minder snel gedaan zijn.

Als je echter zoals meeste mensen de vaatwasser pas 's avonds opzet zodat hij de volgende ochtend klaar is, maakt dit niet zo heel veel uit, toch? Wat maakt het uit het of de vaat al klaar is om 01:30 's nachts of 'pas' om 03:00? Tenzij je natuurlijk speciaal opstaat om de vaatwasser uit te laden, dan zal je je planning wat moeten aanpassen...

Zijn er nog andere manieren om je vaatwasser zo zuinig mogelijk te maken? Ja hoor:
  1. De afwas voorspoelen is niet nodig. Zet de vuile vaat gewoon zo in de vaatwasser. Schraap borden en pannen wel goed schoon voor je ze in de machine zet, etensresten kunnen de vaatwasser blokkeren en verstoppen. 
  2. Zet de vaatwasser pas aan als hij helemaal vol is. Een half lege vaatwasser gebruikt even veel stroom en water als een goed gevulde machine.
  3. Bespaar nog meer op elektriciteit en maak gebruik van het nachttarief, indien mogelijk. Zet de vaatwasser pas aan als het nachttarief geldt of programmeer hem om dan pas te beginnen werken. Het levert nog heel wat extra op.
  4. Hou je vaatwasser goed proper, zo werkt hij het efficiëntste. Je kan hem makkelijk poetsen met azijn (tegen kalk) en bicarbonaat (tegen nare geurtjes).
Als je al deze bespaartips toepast maak je van je vaatwasser ongetwijfeld één van de zuinigste toestellen in je keuken.

Besparing: ongeveer 30,- à 40,- euro per jaar.

1 opmerking:

  1. Bedankt voor deze tips, wij hebben een jaar geleden een nieuwe vaatwasser gekocht en na wat experimenteren uitgevonden dat de vaat net zo schoon wordt met een verkort programma (duurt slechts 20 minuten). Volgens mij bespaar je daar ook water en elektriciteit mee.

    BeantwoordenVerwijderen

Ga je akkoord of juist niet? Heb je nog een leuk idee? Laat het hier weten!