# 32: Besparen door je toestellen te ontkalken

Een waterkoker houdt niet van kalksteen
Zonder kalkaanslag
werkt je waterkoker
beter en zuiniger.
Witte aanslag in je waterkoker, iedereen kent het. Weinigen weten dat kalkaanslag een kostenvreter is: je energieverbruik stijgt er door en je toestellen gaan er stuk van.

Kalkaanslag is dus iets om zo snel mogelijk te verwijderen, maar waar komt het eigenlijk vandaan?

Drinkwater bevat van nature calcium. Tijdens het koken of verwarmen van water slaat het calcium neer op het verwarmingselement en vormt daar kalksteen.

Na verloop van tijd is het verwarmingselement volledig bedekt met kalksteen. Dit zorgt ervoor dat het toestel niet langer efficiënt werkt en meer energie verbruikt dan nodig. Vaak zorgt kalksteen er ook voor dat het toestel (veel) meer lawaai maakt dan normaal. Heel erge kalkaanslag kan het toestel zelfs stuk laten gaan.

Hoeveel energie gaat verloren door kalksteen in je toestellen? Je zal versteld staan, het is erg veel.

Een dun laagje kalkaanslag van 0,8 millimeter (!) doet het energieverbruik van je toestel al stijgen met 8,5 %. Niet zo dramatisch denk je? Kijk maar eens in deze tabel:

Dikte kalksteenEnergieverbruik
0,8 mm+ 8,5 %
1,5 mm+ 12,5 %
3,0 mm+ 25 %
5,0 mm+ 45 %

Een iets dikkere laag kalksteen van 3 millimeter (nog altijd erg dun dus) laat het energieverbruik stijgen met... 25 %! Dat betekent dat je toestel een kwart meer stroom verbruikt dan nodig.

Een dikke laag kalksteen van een halve centimeter (makkelijk te vinden in een toestel dat al jaren niet ontkalkt is) doet het energieverbruik zelfs stijgen met de helft. Het spreekt voor zich dat een apparaat dat zo'n extra inspanning moet leveren erg snel stuk zal gaan en maar een korte levensduur heeft.

Je toestellen ontkalken is dus een erg makkelijke manier om snel heel wat te besparen op je stroomverbruik. Bovendien bespaar je op de herstelling van je apparaten en moet je minder snel een nieuw toestel kopen.

Laat ons eerlijk zijn: een apparaat dat energie verspilt, laat staan kapot gaat, is iets dat we liever vermijden op 101Bespaartips. Kalkaanslag is dus iets om zo snel mogelijk te verwijderen. Het leuke nieuws is dat kalksteen erg makkelijk te verwijderen is. Hoe dan? We hebben het er al vaker over gehad hier: het 101Bespaartips wondermiddel om te besparen, azijn.

Kalksteen is (zoals veel huishoudelijke ergernissen) niet bestand tegen azijn. Het zuur in de azijn lost de kalkaanslag snel op, zodat je toestellen weer als nieuw werken. Ze verbruiken terug de normale hoeveelheid energie en maken heel wat minder lawaai.

Hoe ga je aan de slag met azijn om de kalksteen te verwijderen?

De aanpak verschilt een beetje per toestel. We leggen het hier uit voor de belangrijkste toestellen, mocht je nog een vraag hebben (of willen weten hoe je een ander toestel kan aanpakken), laat het ons weten in de opmerkingen onderaan!

Wasmachine ontkalken
Je wasmachine is met stip het toestel in je huis dat het meeste water moet verwarmen. Het verwarmingselement van je wasmachine ziet dan ook snel helemaal wit met kalksteen.

Een wasmachine zonder kalkaanslag bespaart energie
Kalksteen op het verwarmings-
element van een wasmachine.

Er is wel een pluspunt: je wasmachine is ook een van de makkelijkste toestellen om te ontkalken. Vul een wasbol (of twee) met azijn, leg ze in de machine en zet op aan een programma van 90° C. (Dit is zowat het enige moment om je wasmachine hoger dan 30° C in te stellen).

Terwijl de machine zich vult met water giet je nog wat extra azijn in het vakje voor waspoeder en vul je ook het bakje voor wasverzachter met azijn. De rest gebeurt vanzelf, makkelijk toch?

Waterkoker ontkalken
Zo mogelijk nog makkelijker dan je wasmachine te ontkalken is je waterkoker ontkalken. Doe een kop azijn in de water koker en vul desnoods aan met gewoon water tot het verwarmingselement helemaal ondergedompeld is in het water/azijn mengsel.

Je doet dit best 's avonds voor je slapen gaat. Laat de het zuur van de azijn een nachtje inwerken op de kalkaanslag. De volgende ochtend ziet je waterkoker er als nieuw uit vanbinnen! Giet de azijn weg en spoel de waterkoker goed uit.

Je kan besparen op ontkalken met azijn
Natuurlijke
anti-kalk.
Vaatwasser ontkalken
Ook je vaatwasser krijgt heel wat litertjes water te verwerken. Om kalksteen uit de vaatwasser te verwijderen doe je gewoon een of twee koppen azijn in de lege vaatwasser en zet je hem op het heetste programma.

De azijn reinigt de vaatwasser trouwens ook meteen. Mooi meegenomen. Wist je dat je met een paar makkelijke tips nog veel meer kan besparen op je vaatwasser?

Koffiezetter ontkalken (en soortgenoten)
Je koffiezetter en zijn soortgenoten (Senseo, Dolce Gusto, ...) zijn allemaal erg makkelijk te ontkalken. Het gaat als volgt: doe een kop azijn in het waterreservoir en vul de rest met water. Zet het apparaat op en laat het zijn ding doen.

Aan een apparaat dat per kopje werkt (zoals een Senseo) heb je iets meer werk: je moet blijven drukken op de knop om koffie te zetten tot het waterreservoir leeg is. Als het water/azijn mengsel op is, vul je het waterreservoir met gewoon water en laat je het apparaat nog eens lopen om het te spoelen.

*     *     *     *

Je toestellen ontkalken neemt maar een paar minuten van je tijd en levert je een mooie besparing aan stroom en slijtage op. Doen dus!

Besparing: dubbel, verminder stroomverbruik (enkele tientallen euro's per jaar) en je toestellen gaan minder snel stuk (enkele honderden euro's).

3 opmerkingen:

  1. waterkoker die na het ontkalken veel geluid maakt(zeker Rvs).
    Tip leg of een handdoek dubbel eronder of een dikke schijf vilt, ondertapijt werkt ook prima.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Klopt, ik doe dit al geruime tijd.
    Eigenlijk maak ik bijna alles schoon met azijn, alles is ontsmet en blinkt veel meer. Ik koop al een tijdje ook geen wasverzachter en naspoelmiddel meer, heb dit ook vervangen door azijn.
    Het énige nadeel is de geur, maar daaraan wordt je ook weer gewend.

    BeantwoordenVerwijderen

Ga je akkoord of juist niet? Heb je nog een leuk idee? Laat het hier weten!